Vitamine D

Vitamine D is een in vetoplosbare vitamine die belangrijk is voor sterke botten en tanden. Vitamine D bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor in ons lichaam.

Verder is vitamine D belangrijk voor een goede weerstand en draagt het zorg voor een juiste werking van de spieren.Vitamine D zit in Makreel

Vitamine D komt voornamelijk uit zonlicht, en wordt in de huid aangemaakt.

 

Waar zit vitamine D in?

Vitamine D komt (in kleine hoeveelheden) over het algemeen alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst. Vette vissoorten zoals paling, zalm en makreel bevatten iets meer vitamine D.

Vitamine D wordt tevens ook aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten toegevoegd.

 

Hoeveel vitamine D heb ik nodig?

Hoeveel vitamine D men nodig heeft, is afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd en geslacht. Een volwassen man/vrouw heeft gemiddeld zo’n 2.5 microgram vitamine D nodig per dag. Er vanuit gegaan dat men voldoende zonlicht tot zich krijgt (tenminste 15 minuten met handen en gezicht onbedekt).

Mensen die weinig buiten komen of mensen met een donkere huidskleur worden aangeraden 5 microgram vitamine D per dag tot zich te nemen. Ook oudere mensen worden aangeraden een hogere hoeveelheid vitamine D tot zich te nemen, vanwege de afname van productie in de huid.

 

Wil je weten hoeveel vitamine D jij nodig hebt? Kijk dan in de ADH tabel.

 Vitamine D zit in Palingfilet

Gevolgen van een teveel aan vitamine D

Een te hoge inname van vitamine D voor langere tijd kan schade geven aan hart, nieren en bloedvaten. Tevens zorgt een verhoogde inname van vitamine D voor misselijkheid, verminderde eetlust, obstipatie en slaperigheid.

 

Echte nadelige gevolgen van een teveel aan vitamine D is niet bekend!

 

Gevolgen van een tekort aan vitamine D

Wanneer er een tekort ontstaat aan vitamine D zal dit effect hebben op het opnemen van calcium in het lichaam. Vitamine D bevorderd de opname van calcium en de opbouw van botten. Wanneer een vitamine D tekort optreedt, zullen deze skeletafwijkingen tot gevolg kunnen hebben (rachitis) bij kinderen en bij volwassenen zal er werweking van de botten ontstaan (osteomalacie).

Tevens kan een tekort aan vitamine D osteoporose veroorzaken (botontkalking). Deze komt echter op latere leeftijd voor en (vooral bij vrouwen) verhoogd het de kans op botbreuken.

 

Structuur vitamine D

Chemische naam: Vitamine D3 of Cholecaliferol (engels: Cholecaliferol)
Chemische naam: Vitamine D2 of Ergocalciferol (engels: Calciferol of ergosterol)

Chemische structuur Vitamine D

Naar boven
Naar boven
Copyrights © 2016 Caloriedagboek.nl
Caloriedagboek Voeg caloriedagboek toe aan je favorieten Contactformulier van caloriedagboek.nl Sitemap van caloriedagboek.nl Vertel iemand over caloriedagboek.nl Hoe werkt caloriedagboek? Print deze pagina